maanantai 26. joulukuuta 2011

Vanhaan taloon muuttavalta vaaditaan remonttitaitoa

Tietenkin vanhaan taloon muuttavalta vaaditaan remonttitaitoa. Harva vanha talo nimittäin on siinä kunnossa, että talo olisi heti muuttovalmis.

Remontit taas on helpointa tehdä jo ennen muuttoa, silloin pääsee varmasti helpommalla kun ei tarvitse asua remonttityömaan keskellä.

Tässä yhteydessä kannattaa tarkistaa esimerkiksi putkiston kunto -- usein on tarpeen myös vetää lisää sähköjohtoja asuntoon. Menneiden vuosikymmenien taloissa ei nimittäin osattu valmistautua nykyajansuureen sähkölaitteiden ja kodinkoneiden määrään!

Tapetit pois ja uudet tilalle


Usein vanhan omakotitalon remontti alkaa pintatöillä. Ensiksi on revittävä seinistä irti vuosikymmenten varrella kertyneet tapettikerrokset. Tapetteja on saattanut kertyä puolentusinaa erilaista päällekäin. Vasta näiden jälkeen paljastuu puuseinä -- sen jälkeen on uuden tapetoinnin tai vaikkapa pintalevyjen asentamisen vuoro.

Tavallisesti myös lattian pinnotteissa on säästelty. Usein alkuperäisen lautalattian päälle on jossakin vaiheessa laitettu muovimatto, joka on ollut edullinen tapa saada suhteellisen siistin näköinen lattia.

Valitettavasti 60- tai 70-lukujen muovimatot ovat harvoin ilo silmälle. Siksi muovimatot on riivittävä irti. Niiden alta paljastuvan lautalattian tila ratkaisee paljon jatkosta.

Toisinaan lautalattia rakoilee niin paljon, että pelkällä hiomisella ei päästä puusta pitkälle. Jos lautojen välissä on 2-3 millimetrin rakoja, on talon remontoijalla käytännössä kaksi vaihtoehtoa:

  • uusi laudoitus
  • parkettien asentaminen

Helpoimmalla pääset, kun asennat parketin vanhan lautalattian päälle.

Muovit pois rakenteista


Usein 1970- ja 1980-luvulla öljykriisin jälkeisissä tunnelmissa vanhoja taloja tiivistettiin erilaisilla muovituksilla ja muilla ilmaa läpäisemättömillä tiivisteillä.

Näiden "ansiosta" talosta saatiin ilmatiivis ja hengittämätön. Se heikentää sisäilman laatua ja altistaa talot kosteus- ja homevaurioille. Onneksi muovipäällysteen alta paljastuu usein vielä hyväkuntoinen hirsiseinä, jos vahinkoja ei ole päässyt sattumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti