keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Omakotitaloa ostamassa: vaihtoehtona rintamamiestalo

Rintamamiestalot rantautuivat Suomeen sodan jälkeen, jolloin asunnon tarve oli kova, ja uusia asuntoja rakennettiin hyvää vauhtia.

Rintamamiestalo-käsite on etenkin monille nuorille jo hyvin tuntematon, vaikka Suomessa rintamamiestaloja on runsaasti eri puolilla maata.  Nykyajan talopaketit ovat aikamme versio rintamamiestalon ideasta!

Rintamamiestalo on 1,5-kerroksinen talo. Rintamamiestaloilla on aina tiettyjä ominaispiirteitä, kuten että ne ovat täysin puusta tehtyjä, sekä kaikissa niissä on harjakatto. Rintamamiestaloissa on aina vain yksi tulisija, ja se sijaitsee keskellä taloa. Tulisijan ja piipun ympärille on rakennettu kaikki talon huoneet niin, että yksi tulisija riittää lämmittämään koko talon tasaisesti.

Usein rintamamiestaloissa oli molemmissa kerroksissa kaksi huonetta. Yläkertaa ei aina rakennettu loppuun. Joissakin rintamamiestaloissa on olemassa myös kylmäkellari. Kellaritilat eivät rakennushetkellä olleet lämmitettyjä, eikä tulisijaa sijoitettu maan alle. 

Alkuperäisiin rintamamiestaloihin on käytetty eristeenä mm. sahanpurua, ja kaikki puumateriaali on lähes kokonaan tavallista lautaa. Rakennuksessa käytetty puu ei ollut normaalisti kaikkein laadukkainta, jonka vuoksi osa vanhoista rintamamiestaloista ei ole ollut kovinkaan pitkäikäisiä. Osa nykyäänkin markkinoilla olevista taloista on vielä alkuperäisessä kunnossa, ja vanhojen talojen ostoon kannattaa aina suhtautua tietyllä varauksella.


Rintamamiestalojen suosio

Rintamamiestalojen suosio perustui lähinnä niiden käytännöllisyyteen, sekä ekologisuuteen ja säästämiseen - montaa tulisijaa ei tarvittu, eikä tilaa ollut liikaa, mutta ei myöskään vastaavasti liian vähän. Talojen koko riippui aina tulisijan koosta. Talo oli ideaali juurikin tavallisille perheille.

Vanhemmissa rintamamiestaloissa ei ollut kylpy- tai pesutiloja. Ne sijaitsivat yleensä erillisessä sauna- ja pesutilassa - omana rakennuksenaan pihapiirissä, tai vastaavasti talon kellarissa, mikäli talossa sellainen oli. Suurimpaan osaan vanhoista rintamamiestaloista on lisätty WC- ja pesutilat jälkikäteen, jonka vuoksi ne eivät ole ehkä kooltaan ja käytännöllisyydeltään kaikkein ideaaleimpia nykyisiin perhetarpeisiin.


Kelle rintamamiestalo sopii?

Pääasiallisesti nykyisillä markkinoilla olevat rintamamiestalot soveltuvat ihmisille, jotka jaksavat hieman laittaa taloa kuntoon, tai joilla on suunnitelmissa esimerkiksi remontoida suuremmin talosta omansa laista. Työsarkaa riittää, etenkin jos talo on alkuperäisessä kunnossa, eikä suurempia korjauksia ole tehty.

Nykyisin valmiit talopaketit ovat niin edullisia, että mikäli ostaja haluaa modernimman talon, kannattaa monissa tapauksissa suosiolla kallistua valmispakettiin. Rintamamiestalot ovat monesti iän ikuisia työmaita, ja niitä voi kukin rakennuttaa hiljalleen itselleen sopivaksi. Joidenkin ihmisten tyyliin tämä sopii, ja vanhempi asumus miellyttää, tai tontti saattaa olla oivalla paikalla.

Rintamamiestalot jakavat mielipiteitä suuresti - osa ostaa samalla rahalla mieluummin täysin uuden talon, ja osa remontoi vanhaa, jotta saa siitä mieleisensä. Etukäteen on mahdoton sanoa kumpi näistä tulee edullisemmaksi. Kannattaa aina selvittää talolle ennestään tehdyt muutokset, ja valita mahdollisimman siistinä säilynyt tupa.


Mitä pitää muistaa?

Rintamamiestaloa katsellessa kannattaa olla asunnon arvioija ja mahdollisesti muita asiantuntijoita mukaan. Näiden avulla voitte luoda jonkinlaisen kuvan siitä, mitä talon kunnostaminen maksaa, mitä muutoksia on tehtävä (esimerkiksi kunnallismuutokset), ja kuinka paljon rahaa siihen uppoaa. Kannattaa myös selvittää kuinka energiaystävällinen ko. Talo on, sillä monet vanhat rintamamiestalot ovat erittäin huonosti eristettyjä, ja kylmiä, jonka vuoksi lämmityskustannukset saattavat nousta hyvinkin korkeiksi.

Vuosien muuttuessa on myös tullut erilaisia vaatimuksia kuntien ja kaupunkien tahoilta. Nämä määräykset kannattaa selvittää ennen talon ostamista, ja ottaa myös selvää paljonko niiden teettäminen maksaa, tai onko niitä teetetty, ja jos niin milloin.

70-80-luvulla Suomessa asuntojen kysyntä oli erittäin kova, joten osa asunnoista rakennettiin hyvin huolimattomasti. Asunnon kunto ja mahdolliset home- tai kosteusvauriot kannattaa myös tarkastuttaa aina ennen ostopäätöksen tekemistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti